Labels

Friday, April 18, 2008

Φοιτητική Μέριμνα - Εστίες

Το πολυνομοσχέδιο του Ε.Σ.Υ.Π. που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το Μάιο περιέχει εκτός των άλλων και τη φοιτητική μέριμνα. Συγκεκριμένα όπως και στις σπουδές βάζει χρονικό όριο (ν+1) στην διαμονή στις φοιτητικές εστίες- το ισχύον είναι ν+2 -. Επίσης και στα χρόνια διαμονής μπαίνουν φραγμοί. Αν δεν περασθεί το 60% των μαθημάτων, ο οικότροφος αυτομάτως παίρνει εξιτήριο.

Ας δούμε όμως πως είναι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες . Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε σύνολο περίπου 80000 φοιτητών στη Θεσσαλονίκη έχουν το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης μόλις οι 2500. Τι ποιότητα στέγασης όμως; Οι συνθήκες διαμονής άθλιες, με ανεπαρκή συντήρηση καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Κι όλα αυτά με την πρόφαση της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του Ε.Ι.Ν. (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) λόγω της έλλειψης κονδυλίων . Σαν να μη φτάνει μόνο αυτό, οι οικότροφοι αναγκάζονται να πληρώνουν και το «παράνομο» ενοίκιο. Παράνομο γιατί από τη μια μεριά ο Σύλλογος των Εστιών έχει καταφέρει στο παρελθόν με συνελεύσεις και καταλήψεις να πετύχει την κατάργηση του και από την άλλη, η στέγαση διπλοπληρώνεται αφού έχει ήδη πληρωθεί από τις φορολογίες τόσων χρόνων των γονιών των οικοτρόφων. Μπορεί τα 4,5 Ε το μήνα για τους Έλληνες φοιτητές και τα 50 Ε για τους αλλοδαπούς (οι οποίοι εκβιάζονται με απέλαση αν δεν πληρώσουν) να φαίνονται ψίχουλα. Τα υπέρογκα ποσά όμως που πληρώνονται σε εστίες άλλων πόλεων από κάτι τέτοια μικρά ποσά ξεκίνησαν. Έτσι βλέπουμε να χάνεται ολοένα και περισσότερο ο δημόσιος χαρακτήρας των εστιών και η δημιουργία νέων να είναι ιδιωτικού χαρακτήρα.

Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει διοικητική αυτονόμηση στις Εστίες με το σκεπτικό ότι και καλά κάθε Εστία μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα κονδύλια και τα χρήματα του ενοικίου και να λύνει μόνη της τα προβλήματα της . Φαίνεται ότι υπήρχε σύγκρουση μεταξύ των διευθυντών για το ποιος θα φάει τα πιο πολλά λεφτά, ενώ τώρα το πρόβλημα λύνεται. Επίσης μ’ αυτό το μέτρο επιχειρείται η διάσπαση του Συλλόγου και κατά συνέπεια και των συλλογικών διεκδικήσεων.

Η Διοικητική αυτονόμηση έρχεται ταυτόχρονα και με το μανδύα της Αξιολόγησης που καλύπτει και το χώρο των Εστιών. Όποια Εστία παρουσιάζει το καλύτερο πρόσωπο, τότε δέχεται και περισσότερα κονδύλια ενώ οι άλλες υποχρηματοδοτούνται. Έτσι οι Διευθυντές έχουν μπει σε έναν διαρκή αγώνα για βάψιμο των τοίχων στην είσοδο, για απόκτηση σύγχρονων πορτών ενώ στους παραπάνω ορόφους η κατάσταση παραμένει άθλια.

Τέλος η προσπάθεια για κατάργηση του ασύλου είναι προφανής. Η Διεύθυνση πέρυσι προσπάθησε να «μαντρώσει» τους εστιακούς βάζοντας κλειδαριές στις εισόδους των Εστιών με την πρόφαση του κινδύνου από κακοποιά στοιχεία, απαγορεύοντας έτσι την είσοδο σε εξωεστιακούς. Βρήκε όμως μπροστά της το Σύλλογο Οικότροφων που με απόφαση του διατήρησε το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης προσώπων, έκφρασης ιδεών βλέποντας ότι έτσι όχι μόνο δεν λύνονται τέτοια προβλήματα αλλά δημιουργούνται νέα. Παρόλα αυτά αστυνόμοι και ασφαλίτες συνεχίζουν να εισβάλλουν διαρκώς στο χώρο των Εστιών καταπατώντας έτσι το ακαδημαϊκό άσυλο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναγκαίο φαίνεται το σύνθημα « Με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν».Ανέγερση νέων εστιών, δημόσια δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Η 18μηνη κατάληψη των Εστιών Αθηνών (Φ.Ε.Π.Α.) που πέτυχε την ανέγερση τεσσάρων νέων Εστιών και η κατάληψη των Εστιών Δ’ Τ.Ε.Ι.Θ. μας δείχνουν το δρόμο.