Labels

Saturday, October 20, 2012

Επί Πτυχίο Εξεταστική: Η Κοροϊδία Συνεχίζεται

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, η συνέλευση τμήματος πληροφορικής συνεδρίαζε. Τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η κατάργηση της εξεταστικής επί πτυχίο. Η απόφαση του τμήματος, αρνητική προς το αίτημα 150 και πάνω φοιτητών που υπόγραψαν για τη μη-καταργηση της επί πτυχίο εξεταστικής. Μας είπαν να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε και ότι τόσα χρονιά ήμασταν καλομαθημένοι, ότι δωρεάν συγγράμματά και σίτιση δεν υπάρχουν πουθενά, είναι πολυτέλειες και πως δεν οφείλουν να μεριμνούν για όλους τους φοιτητές αλλά μόνο γι αυτούς που πληρούν τον χαρακτηρισμό του “mainstream”. Μάλλον αξίζει να διερωτηθούμε τι ακριβός σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός.
Αναγνωρίζοντας την συνολικότερη κατάσταση που συνεχώς χειροτερεύει, βλέπουμε αντικειμενικές δυσκολίες να δημιουργούνται για πλατιές μερίδες φοιτητών. Πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο επιστρέφουν στις πόλεις τους και πηγαινοέρχονται τακτικά, ενώ άλλοι δουλεύουν για να στηρίξουν τις σπουδές τους. Η επικείμενες αλλαγές στο υπό διάλυση δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο έρχονται να δυσχεράνουν την κατάσταση, με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την μείωση των κονδυλίων για τη σίτιση και στέγαση καθώς και τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές, ακόμα και στις προπτυχιακές σπουδές. Γίνεται πλέον προφανές ότι οι πλειοψηφία των φοιτητών, οι “mainstream” φοιτητές, αντιμετωπίζουν δυσκολίες που αντικειμενικά παρατείνουν της διάρκεια φοίτησης τους ενώ η κατάργηση της επί πτυχίο εξεταστικής καθυστερήσει τη δυνατότητα τους να πάρουν πτυχίο. Έτσι προκαλεί απορία για ποιους φοιτητές μιλούσε ο κύριος καθηγητής.
Στην γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών που καλέστηκε προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει για το πώς θα δράσει και θα κινηθεί σε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, αποφασίστηκε να αντισταθούμε και να παλέψουμε απέναντι στην κατάργηση της επί πτυχίο εξεταστικής, καθώς και να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που κάνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες με το μέλλον τους να είναι αβέβαιο.
 Σ’ αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε συλλογικά, απαντάμε σ’ όλα τα ζητήματα, από μικρότερο που αφορά τη φοιτητική καθημερινότητα μέχρι και στη συνολική ανατροπή της πολιτικής που διαλύει το παρόν και το μέλλον μας. Ενάντια σ’ αυτούς που καταπατούν τα δικαιώματά μας στην παιδεία, την εργασία, τη δημοκρατία. Μαζί με τους εργαζόμενους, που πλήττονται κι αυτοί με το χειρότερο τρόπο, θα απαντήσουμε. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, μαζί με τις συνελεύσεις των εργαζομένων.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Πληροφορικής