Labels

Sunday, December 26, 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 16/12

Απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Πληροφορικής 16/12/2010
ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΑΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας σε όλες τις πόλεις τη Ελλάδας για ακόμα μία φορά πλημμύρησαν τις πλατείες και διαδήλωσαν την οργή τους για το Μνημόνιο, αψήφησαν  την κρατική καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική και έδειξαν ότι ο κόσμος δεν έχει αποδεχθεί το μέλλον που του έχουν ετοιμάσει. Για ακόμα μία φορά, φάνηκε ότι είναι δυνατό να οικοδομηθεί ένα λαϊκό κίνημα, με μπροστάρη τη νεολαία, που μπορεί να ανατρέψει τον εργασιακό μεσαίωνα που μπορεί να διεκδικήσει ένα μέλλον  να αξιοπρέπειας για τη γενιά μας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, το φοιτητικό κίνημα, οφείλουν να δείξουν ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα, να παίξουν το ρόλο πυροδότη, να κεντρικοποιήσουν τη μάχη το νόμο-Πλαίσιο που ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου, να θέσουν το στόχο της ανατροπής του.
Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση συνεχίζει με τον πιο προκλητικό τρόπο να αψηφά την κοινωνική κατακραυγή και προχωρεί στην εξαγγελία νέων μέτρων και την κλιμάκωση της επίθεσης. Η παρουσίαση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που επισφραγίζεται από τον πιο ταξικό προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης, προχωρεί σε κατάργηση των κατακτημένων με αίμα συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις συμβασιούχων και όχι μόνο και απαγόρευση ουσιαστικά των προσλήψεων στο δημόσιο, ως πρόσληψη θα θεωρείται και η μετάταξη. Παράλληλα μειώνεται δραματικά η χρηματοδότηση για το σύνολο των κοινωνικών παροχών (Υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες). Το ξεπούλημα ΔΕΚΟ και δημόσιας περιουσίας θα φέρει νέες απολύσεις, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αύξηση του κόστους για το λαό, όπως με τα διόδια. Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης του συστήματος στη πλάτη των εργαζομένων, για να αφήσει ανέγγιχτη τη κερδοφορία του κεφαλαίου, και να δημιουργήσει ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης με συνεχή επίκληση στο μνημόνιο και συμμαχία με τους ισχυρότερους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ και ΔΝΤ, εξαπολύοντας μετρά χωρίς σταματημό, ο αγώνας για αυτά τα βασικά γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός.
Σε αυτό πλαίσιο ήταν αυτονόητο πως θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν οι σαρωτικές αλλαγές και στη εκπαίδευση. Στον προϋπολογισμό του 2010 οι δαπάνες για την παιδεία πέφτουν στο ιστορικό χαμηλό του 2,75% του ΑΕΠ. ''Το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης έχει πεθάνει''.'Η νέου τύπου ανάπτυξη απαιτεί επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα'' δήλωναν από τους Δελφούς ο Γ. Παπανδρέου και η υπουργός παιδείας Διαμαντοπούλου, αυτό όμως που δεν είπαν είναι ότι στο νέο Πανεπιστήμιο, που προωθούν, δεν χωρούν καθόλου τα δικαιώματα και οι ανάγκες των φοιτητών, το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς!
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΟΡΟΙΔΙΑ
Με τις προτάσεις της Διαμαντοπούλου, που συμπυκνώνουν το νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, αν αυτές εκπληρωθούν, τότε θα μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που θα το καθορίζουν πλήρως οι νόμοι της αγοράς και θα δημιουργεί ένα εντελώς νέο πρότυπο εργαζομένου πειθήνιου, ευέλικτου, αναλώσιμου, χωρίς δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Πιο συγκεκριμένα:
o  Την συρρίκνωση έως και διάλυση του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Με τον Καλλικράτη κλείνουν σχολές και τμήματα, ενώ ήδη έχει προχωρήσει η αναγνώριση της ιδιωτικής εκπαίδευσης μέσω των κολλεγίων και πιέζεται ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο μέσω της υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα αυτονόητες παροχές προς τους φοιτητές όπως η σίτιση, οι φθηνές μεταφορές, η στέγαση να τίθενται υπό διακύβευμα και να τίθεται ζήτημα  οι φοιτητές να δίνουν δίδακτρα για τις σπουδές τους. Ταυτόχρονα  εισάγεται το κουπόνι φοιτητή το οποίο ουσιαστικά σπάει τη λογική της κάλυψης συλλογικών αναγκών και οδηγεί στην ατομική εκμετάλλευση ευκαιριών από το φοιτητή.
o  Κατάργηση της έννοιας του πτυχίου και αντικατάστασης με τον ατομικό φάκελο προσόντων, στον όποιο θα μαζεύονται οι πιστωτικές μονάδες ατομικά για κάθε φοιτητή, οδηγώντας στην διάλυση οποιαδήποτε έννοιας επαγγελματικών δικαιωμάτων και συλλογικής προσδοκίας και διεκδίκησης. Οδηγώντας έτσι στην πλήρη εξατομίκευση του απόφοιτου και στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη.
o  Περεταίρω εντατικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών με προαπαιτούμενα μαθήματα, αλυσίδες, παρουσίες και κατάργηση εξεταστικών. Ενώ είναι ήδη φανερό πως μπαίνουν ένα σωρό προαπαιτούμενα για να μπορεί να δώσει κανείς ένα μάθημα στην εξεταστική.
o  Τα πανεπιστήμια θα υποχρηματοδοτούνται από το κράτος και θα μπαίνουν σε μια αναζήτηση χορηγιών από ιδιώτες, επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα καθορίζουν το πρόγραμμα σπουδών έτσι ώστε εργασίες, πτυχιακές, διδακτορικά θα καθορίζονται από τις ανάγκες της επιχείρησης-χορηγού. Ενώ, διορισμένοι από το υπουργείο, manager θα διοικούν πλέον το πανεπιστήμιο. Τέλος η χρηματοδότηση συνδέεται άμεσα από την αξιολόγηση των τμημάτων και την κατηγοριοποίηση τους με βάση την αποδοτικότητα τους στην αγορά.
o  Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια πολιτικής αποστείρωσης του πανεπιστημίου και καταστολής κάθε μαζικού και ριζοσπαστικού κινήματος που ξεπηδά από τους κόλπους του. Έτσι λοιπόν βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια «καθαρισμού» του πανεπιστημίου από τις πολιτικές αφίσες και τα τραπέζια των παρατάξεων αλλά και κάθε ελεύθερο χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο. Προφανώς δε στοχεύουν στις  παρατάξεις των parties (ΔΑΠ -ΠΑΣΠ) αλλά στην εξάλειψη κάθε μορφής αντίδρασης και αντίστασης, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την περιστολή έως και κατάργηση του ασύλου. Ποινικοποιούν τις μορφές πάλης του φοιτητού κινήματος (συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις), και την ελεύθερη συνδικαλιστική-πολιτική δράση. Μηχανισμός επιβολής όλων αυτών είναι τα πειθαρχικά, με ποινές εξεταστικών ή διαγραφής από το πανεπιστήμιο. Επίσης βάζουν χέρι στην πολιτιστική έκφραση (στέκια, πολιτιστικές ομάδες, εκδηλώσεις), δημιουργώντας έναν αποστειρωμένο χώρο δίχως ζωή.
Εάν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, τότε θα μιλάμε για το τέλος του δημόσιου Πανεπιστημίου όπως το ξέρουμε. Αφού αναιρείται σχεδόν πλήρως ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του,  αποστειρώνεται από κάθε κινηματική δράση, ενώ εξαλείφεται η κάθε έννοια πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε αυτό, υπονομεύοντας έτσι το εργασιακό μέλλον των φοιτητών, οδηγείται σε εξοστρακισμό η κριτική επιστημονική σκέψη.
Στη σχολή μας ήδη πτυχές αυτής της πολιτικής τις βλέπουμε να υλοποιούνται και βλέπουμε να επικρατεί μια ασφυκτική κατάσταση. Η υποχρηματοδότηση και η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου γίνεται εμφανής από την κατάσταση και τις κτηριακές υποδομές του τμήματος μας, με το ζήτημα του κτηριακού και της εγκατάστασης της σχολής έχει καταλήξει να αποτελεί δυσκολότερο πρόβλημα από το κυπριακό. Μετά την πίεση του συλλόγου έχει γίνει προσπάθεια το πρόβλημα να βγαίνει στην ώρα του αλλά πάλι οι αίθουσες και τα σπαστά ωράρια αποτελούν πρόβλημα. Βέβαια κάτι άλλο που βλέπουμε να προχωράει στο τμήμα είναι η εντατικοποίηση των σπουδών με μη απαλλακτικές προόδους και εργασίες που γεμίζουν το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα της σχολής. Ταυτόχρονα αλλάζει σε  μια νύχτα το πρόγραμμα σπουδών προσθέτοντας προαπαιτούμενο στο να δηλώνεις μαθήματα μεγαλύτερων ετών να έχεις περάσει τα προηγούμενα.
Τον δρόμο του αγώνα που έχουμε επιλέξει, να το βαδίσουμε ως το τέλος. Μόνο με ένα μαχητικό κίνημα με συντελεύσεις και καταλήψεις θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το αντιδραστικό προσχέδιο του νομού πλαίσιο που έρχεται να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστημίου, να υποθηκέψει το μέλλον μας ως γενιά, να μας φέρει με πολύ χειρότερους όρους στην εργασία. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να αντιληφθεί τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα πρέπει να έχει τον ρόλο πυροδότη του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, να παρασύρουμε στον αγώνα και τους εργαζόμενους για την ανατροπή του Μνημονίου και τις αντιλαϊκής πολιτικής. Το πραγματικό δίλλημα δεν είναι αν θα κάνουμε κάποιες θυσίες, με το να μπούμε στον αγώνα. Το πραγματικό δίλλημα είναι: αντίσταση ή υποταγή, ή αυτοί ή εμείς.
ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απαιτούμε:
·         Καμία σκέψη για ψήφιση του νόμου-εκτρώματος της Διαμαντοπούλου. Καμία συμμετοχή στον διάλογο
·         Να αποσυρθεί ο προϋπολογισμός του μνημονίου.
·         Ανατροπή του Μνημονίου. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ-ΔΝΤ. Ενάντια στα σκληρά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ. Να μη πληρώσει ο λαός την κρίση
·         Να μην πληρώσουν το χρέος οι εργαζόμενοι και η νεολαία
·         Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, την οδηγία για τα κολέγια
·         Καμία περικοπή στις δωρεάν παροχές προς τους φοιτητές, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες
·         Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος
·         Κατάργηση του τρομονόμου
·         Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης

Διεκδικούμε:

·            Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση κάθε μορφής ιδρωτικής εκπαίδευσης
·            Ενιαία πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, χωρίς διασπάσεις και κατατμήσεις, μόνη προϋπόθεση για δουλεία
·            Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
·            Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. Δωρεάν ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές χωρίς προϋποθέσεις
·            Έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου
·            Αύξηση των δαπανών για την παιδεία σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση
·            Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
·            Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
·            Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση

Στο τμήμα παλεύουμε για:

·            Άμεση και χωρίς περιστροφές δέσμευση του τμήματος για καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών στο τμήμα μας
·            Όχι περικοπές στην εξεταστική, καμία εξεταστική express, διεύρυνση της εξεταστικής σε 5 βδομάδες
·            Κατάργηση του ορίου  μαθημάτων στη δήλωση (ν+3)
·            Δωρεάν βιβλία και σημειώσεις που να καλύπτουν το περιεχόμενο του μαθήματος σε όλα τα μαθήματα
·            Κατάργηση των διδάκτρων στα  μεταπτυχιακά
·            Καμία συζήτηση για αλυσίδες, προαπαιτούμενα, υποχρεωτικές πρόοδοι, απουσίες. Δυνατότητα ελεύθερης δήλωσης των μαθημάτων
·            Να αφαιρεθούν τα λουκέτα και οι αλυσίδες από τις εισόδους του πανεπιστημίου, ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο
·            Καμία ιδιωτικοποίηση της λέσχης, πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας και λειτουργιά και των δυο λεσχών για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών φοιτητών
·            Διεύρυνση του πανεπιστήμιου προς το χώρο της έκθεσης της ΔΕΘ για την κάλυψη των συνολικότερων αναγκών και την κτηριακή υποδομή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας

Αποφασίζουμε:

·            Σύσταση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης υπεύθυνη για την υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης και υπόλογη σε αυτήν
·            Επόμενη γενική συνέλευση του συλλόγου την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 στις 2μμ για την οργάνωση της δράσης του συλλόγου ενόψει της ψήφισης του νόμου πλαίσιο
·            Μαζική παράσταση στην επόμενη συνέλευση τμήματος για την προάσπιση των αιτημάτων του φοιτητικού συλλόγου
·            Μαζική εξόρμηση σε συντονισμό με άλλους συλλόγους την Τρίτη 21/12 για την γνωστοποίηση των αιτημάτων στον λαό της πόλης
·            Συντονισμός του συλλόγου με άλλους συλλόγους και σωματεία που κινούνται σε  αντίστοιχη κατεύθυνση