Labels

Saturday, November 14, 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 12-11-2009

Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή...
...ΖΕΙ στους αγώνες του σήμερα!

Τριάντα έξι χρόνια μετά την εξέγερση του ελληνικού λαού και νεολαίας στο Πολυτεχνείο ενάντια στην ματοβαμμένη αμερικανοκίνητη χούντα τα μηνύματα της εξέγερσης παραμένουν επίκαιρα και ανεκπλήρωτα. Το μήνυμα του πολυτεχνείου σήμερα διαστρεβλώνεται μέσα από δηλώσεις πολιτικών, ΜΜΕ, σχολικές γιορτές και μνημόσυνα. Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε πραγματικά το Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του είναι η συνέχιση του αγώνα για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Το αίτημα για ΨΩΜΙ παραμένει επίκαιρο στη σημερινή εποχή όπου χτυπιέται το δικαίωμα στη δουλειά, η ελαστική εργασία κυριαρχεί, οι μισθοί συμπιέζονται προς τα κάτω, το 8ωρο καταργείται και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής.
Το αίτημα για ΠΑΙΔΕΙΑ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των μαζικών κινητοποιήσεων μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στο νέο νόμο-πλαίσιο της όξυνσης των ταξικών φραγμών.
Το αίτημα για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι ζωντανό όταν χτυπιούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ο συνδικαλισμός και περιστέλλεται το πανεπιστημιακό άσυλο, όταν οξύνονται οι κατασταλτικές επιθέσεις ενάντια στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας και κυρίως στα πιο ευάλωτα από αυτά (απόπειρα δολοφονίας της συνδικαλίστριας Κ. Κούνεβα), τους μετανάστες, όταν χτίζεται το κράτος των τρομονόμων, του κουκουλονόμου, της ζαρτινιέρας, των καμερών-χαφιέδων, των διώξεων αγωνιζόμενων φοιτητών και μαθητών.
Τα συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο, όταν η χώρα μας γίνεται ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το μακέλεμα λαών στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή ή όπου αλλού.
Η ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΦΑΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ιστορία αλλά και μέλλον! Ήδη ο Δεκέμβρης έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η νεολαία δεν υποτάσσεται, αλλά συνεχίζει να αμφισβητεί και να συγκρούεται με τη πολιτική που επιτίθεται στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της, στην πολιτική που ετοιμάζει ένα χειρότερο μέλλον τόσο για την ίδια όσο κα για όλο το λαό. Το σύστημα άλλαξε διαχειριστή, αλλά η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται να δώσει πραγματικές λύσεις στο λαό και στη νεολαία, απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά μας καλεί να την πληρώσουμε εμείς!
Είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της για την συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής (ξεπούλημα δημοσιάς περιουσίας, υποβάθμιση δημόσιας παιδείας, ελαστικές σχέσεις εργασίας). Η προσπάθεια της απόκτησης όλο και μεγαλύτερης κοινωνικής συναίνεσης τελειώνει στα συνεχόμενα πογκρόμ και στη θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών για τη προάσπιση της «τάξης και ασφάλειας». Η κατάσταση έκτατης ανάγκης που προωθούν χρησιμοποιώντας τη αύξηση του ελλείμματος, την εκτίναξη της ανεργίας, δείχνει την πολιτική που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει, έχοντας ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα, απόλυση των εργαζομένων στα stage, κατασυκοφάντηση του αγώνα των λιμενεργατών και ξεπούλημα του λιμανιού. Το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κρίση, η προοπτική του εργασιακού μεσαίωνα, της λιτότητας, της διάλυσης του ασφαλιστικού, το διάχυτο συναίσθημα ότι αυτή η γενιά δεν έχει μέλλον, δημιουργούν τους όρους για νέα ξεσπάσματα.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Για μια ακόμα χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την συνεχιζόμενη προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου, την ξεκάθαρη επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών. H πραξικοπηματική αναγνώριση των κολλεγίων από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια για την προώθηση της απονομιμοποιημένης αναδιάρθρωσης, ανοίγοντας το δρόμο στο ΠΑΣΟΚ για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Η νέα κυβέρνηση παρά τις δηλώσεις για το πάγωμα της αδειοδότησης παραμένει πιστή στις προγραμματικές τις θέσεις και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στην επίθεση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η ΝΔ πριν το κύκνειο άσμα της φρόντισε να δείξει για ακόμη μια φορά το πραγματικό της προσωπείο, εκδίδοντας αιφνιδιαστικά τρεις μέρες πριν τις εκλογές ο υπουργός παιδείας το προεδρικό διάταγμα για την αδειοδότηση της λειτουργιάς 33 ιδιωτικών κολεγίων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε τελείως πραξικοπηματικά καθώς ούτε καν στη στημένη επιτροπή που διόρισε το ίδιο το υπουργείο δε μπορέσανε να τα βρουν και οι διορισμένοι αντιπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ παραιτήθηκαν.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρκείται στη καταγγελιολογία της για την αδιαφανή και παράτυπη διαδικασία της αναγνώρισης των κολλεγίων αλλά παραμένει πιστή στις προγραμματικές θέσεις και στις δεσμεύσεις της στην ΕΕ για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16. Καμιά αυταπάτη για το πια πολιτική θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο δεν θα προωθήσει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο αλλά θα συνεχίσει το αντιδραστικό έργο της προηγούμενης καθώς είναι πλήρως σύμφωνη με αυτή την πολιτική. Ήδη από την πρώτη μέρα με την πρόσθεση του τίτλου “ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ” στο υπουργείο παιδείας δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της.
Η κίνηση αυτή ήταν μια ξεκάθαρα απέλπιδα προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, υπό τις επιταγές βέβαια της ΕΕ, να προχωρήσει στη συνέχιση της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης στο χώρο της παιδείας και στην επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στοχεύοντας τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές κατακτήσεις της νεολαίας. Πιο συγκεκριμένα απαξιώνει πλήρως τα πτυχία των δημοσίων σχολών προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ανταγωνισμού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και με την χρησιμοποίηση της αξιολόγησης, των 4ετών επιχειρησιακών προγραμμάτων και του προτάγματος της καλύτερης αποδοτικότητας να τα πιέσει να λειτουργούν ξεκάθαρα για τις ανάγκες της αγοράς και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Στόχος της είναι η ισοβάθμηση και η πραγματική ισοπέδωση των πτυχίων, οδηγώντας στη δημιουργία αποφοίτων χωρίς συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς προοπτική κοινών διεκδικήσεων, εργαζομένων αναλώσιμων, εκμεταλλεύσιμων, ευέλικτων, πειθαρχημένων. Εργαζομένων που θα αγωνίζονται ατομικά, ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο, θα ταλαντεύονται σε έναν ατέρμονα βρόχο μεταξύ ανεργίας, επανακατάρτισης και ελαστικής απασχόλησης.
ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

Είναι η ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να ξαναβγεί στο προσκήνιο και στο δρόμο των φοιτητικών κινημάτων και του Δεκέμβρη, στο δρόμο της αμφισβήτησης και της ανυπακοής, στο δρόμο που έδειξε η εξέγερση του πολυτεχνείου και όπως τότε μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές.  Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα ασφυκτικό κλοιό απέναντι και στη νέα κυβέρνηση, αναδεικνύοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτή η πολιτική που κινείται στις επιταγές της ΕΕ είναι η πολιτική που ενισχύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι αυτή που προωθεί ένα χειρότερο μέλλον για ολόκληρη τη νεολαία και γενικότερα τη κοινωνία. Με την πορεία του Πολυτεχνείου να δώσουμε ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  και να αναδείξουμε τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η νεολαία. Να ξαναθέσουμε το ζήτημα της δωρεάν παιδείας και της ανατροπής των νόμων της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης», να παλέψουμε στο πλευρό του λαού ενάντια σε λιτότητα, ανεργία, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία.
Κτηριακό:
          Για ακόμα μια χρονιά γίνεται αντιληπτό ότι οι υποδομές του τμήμα μας, ένας ολόκληρος ημιώροφος με μόνο δυο εργαστήρια και ελάχιστες αίθουσες, σε καμία περίπτωση δε καλύπτουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις που δεν χωράμε να κάτσουμε ενώ σχεδόν πάντα έχουμε πρόγραμμα λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα μιας και δεν βρίσκουμε χώρο να στοιβαχτούμε. Λύσεις ακούστηκαν πολλές αλλά ποτέ δεν έδιναν μόνιμη και ικανοποιητική γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Το πρόβλημα αυτό δεν βρίσκεται μόνο σε εμάς αλλά γενικότερα υπάρχει έλλειψη υποδομών στο πανεπιστήμιο όπως και έλλειψη σίτισης στέγασης (βλ. το κόψιμο των κονδυλίων της λέσχης η όποια φτάνει στα όρια κλεισίματος). Αυτή η πολιτική κινείται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο απαξίωσης, υπονόμευσης και υποχρηματοδότησης  του ιδίου του δημόσιου πανεπιστήμιου. Μόνη απάντηση σε αυτή την πολιτική είναι οι μαζικοί συλλογικοί αγώνες για την ανατροπή της και η πάλη για τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας,  βάζοντας ως στόχο την διεκδίκηση του χώρου της ΔΕΘ τόσο για την κάλυψη των αναγκών του τμήματός μας, όσο και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ζητήματα σχολής:
Εκτός από το κτηριακό στη σχολή μας υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που τρέχουν και σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές και το πτυχίο μας. Για ακόμη μια φορά θα πάρουμε βιβλία λίγο πριν την εξεταστική λόγω κυρίως των λιστών συγγραμμάτων, και αυτό είναι μια ακόμη εκδοχή του Νόμου Πλαίσιου. Οι φοιτητές πρέπει να διεκδικήσουν δωρεάν βιβλία για όλα τα μαθήματα, κατάργηση του ν+3, που  περιορίζει το δικαίωμα κάθε φοιτητή να ναι αυτός αρμόδιος για την επιλογή και δήλωση των μαθημάτων του, οι πρόοδοι να είναι μόνο προαιρετικές και απαλλακτικές  και όχι να έχουν  στόχο  την εντατικοποίηση των σπουδών, καμιά συζήτηση για απουσίες, πίεση στην κατεύθυνση η οποία θα καταστείλει τη δυνατότητα των καθηγητών για μαζικά κοψίματα. Παιδαγωγική επάρκεια με ενιαίο τρόπο σε όλα τα τμήματα πληροφορικής, χωρίς καμιά συζήτηση για διάσπαση πτυχίων, ενιαία σε όλους  τους φοιτητές.

Με τους ανατρεπτικούς συλλογικούς μας αγώνες
Να επιβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

- ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ, Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ Η ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ(αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ), όχι ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση
-Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων
- ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ
- ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ τους

-Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έξω από ΕΕ-ΝΑΤΟ. Έξω οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις του θανάτου
-Αλληλεγγύη στην Ιρακινή Αντίσταση, την παλαιστινιακή ιντιφάντα και σ' όλους τους λαούς που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, έξω όλοι οι στρατοί κατοχής.

-Κατάργηση του ορίου μαθημάτων στη δήλωση (ν+3)
-Δωρεάν βιβλία και σημειώσεις που να καλύπτουν το περιεχόμενο του μαθήματος, σε όλα τα μαθήματα
-Καμία περιστολή του ασύλου
-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών, όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών
-Κατάργηση της βάσης του 10.
-Ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, χωρίς διασπάσεις και κατατμήσεις, μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
-Έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου
-Αύξηση των δαπανών για την παιδεία σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες.
-Δωρεάν και ποιοτική σίτιση, στέγαση, βιβλία και μεταφορές.
-Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά
-Δωρεάν βιβλία και σημειώσεις που να καλύπτουν το περιεχόμενο του μαθήματος, σε όλα τα μαθήματα.

-ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΥΟ ΛΕΣΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

- ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΓΚΏΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:


- Συμμετοχή στην παλλαϊκή αντιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, συγκέντρωση Τρίτη 17/11 17:30 στο Πολυτεχνείο πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο και επιστροφή της πορείας στο χώρο του Πολυτεχνείου για περιφρούρηση του ασύλου.
-Κατάληψη σχολής της Δευτέρα-Τρίτη 16-17/11 και πολιτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις
-Παράσταση διαμαρτυρίας στη λέσχη και στην πρυτανεία για το ζήτημα της υποβάθμισης της λέσχης και τη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της
- Μαζική παράσταση στην επόμενη συνέλευση τμήματος για την προάσπιση των αιτημάτων του φοιτητικού συλλόγου (κατάργηση λίστας συγγραμμάτων, κατάργηση του ορίου μαθημάτων στη δήλωση )
- Σύσταση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υπεύθυνη για την υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης και υπόλογη σε αυτήν
-Νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 25/11 στις 14:00