Labels

Monday, June 15, 2009

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 19-06-2009

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ

…ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Στις 19 Ιουνίου αναμένονται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στo τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Για πρώτη φορά οι εκλογές στο τμήμα μας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν βάση των διατάξεων του νέου νόμου πλαίσιο και της «φάρσας» περί καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών.

Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός άλλα εντάσσεται στην γενικότερη αναδιάρθρωση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην παιδεία. Από τους νόμους για την αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 για την νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι το νέο νόμο πλαίσιο και τον νόμο για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά. Η κυβέρνηση με την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και υπό τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης μέσα από την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κινείτε για την επίτευξη των εξής στόχων:

1)Την πειθάρχηση των φοιτητών και την εντατικοποίηση των σπουδών(βλ. διαγραφές φοιτητών,πειθαρχικά συμβούλια,όριο μαθημάτων ν+3,αλυσιδες και προαπαιτούμενα).

2)Διάσπαση πτυχίου και αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την καθιέρωση της δια βιου κατάρτισης και επανεξέτασης για την διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

3)Λειτουργία του πανεπιστημίου με επιχειρηματικά και ανταποδοτικά κριτήρια, στο πλαίσιο της συνεχούς υποχρηματοδότησής του, (βλ. μάνατζερ, θέσπιση διδάκτρων, ανταποδοτικές υποτροφίες, χρηματοδότηση και συνεργασία του πανεπιστημίου με επιχειρήσεις).

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, αλλά προωθούνται για τη δημιουργία αποφοίτων χωρίς συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς προοπτική κοινών διεκδικήσεων, φοιτητών αναλώσιμων, εκμεταλλεύσιμων, ευέλικτων, πειθαρχημένων. Εργαζομένων που θα αγωνίζονται ατομικά, θα ταλαντεύονται σε ένα ατέρμονα βρόχο μεταξύ ανεργίας, επανακατάρτισης και ελαστικής απασχόλησης.

Και φτάνουμε σήμερα στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλο το ΑΠΘ και τις οποίες μας τις παρουσιάζουν οι καθηγητές οι πρυτάνεις και τα ΜΜΕ ως την μεγαλειώδη δημοκρατική διαδικασία, όπως ακριβώς βέβαια έγινε και πέρυσι με την σύμπραξη αστυνομίας και μπράβων ενάντια στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και με το φαινόμενο της μοναδικής υποψηφιότητας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ανάγκης της κυβέρνησης να δείξει ότι όλη αυτή η μεταρρυθμιστική της πολιτική, η οποία έχει καταδικαστεί από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και απονομιμοποιηθεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν συμβαίνει όπως θα θέλει γιατί έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το μαζικό και δυναμικό φοιτητικό κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα μέσα από την καθολική ψηφοφορία δίνεται επί της ουσίας πολύ μεγάλη εξουσία στους πρυτάνεις και τους προέδρους απομακρύνοντάς τους από τον έλεγχο της υπόλοιπης πανεπιστημιακής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να αναγορευτούν σε «ανώτατοι άρχοντες». Άλλωστε ο ρόλος τους, από τη φύση τους, είναι να εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική στο εσωτερικό των πανεπιστημίων. Η λογική να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές ένα τέτοιο πρόσωπο δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε να εμφανίζει τη θέση ενός προέδρου ή πρύτανη ως θέση της «ακαδημαϊκής κοινότητας» έξω από τον έλεγχο των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος. Είναι η πρώτη φορά που καλούνται οι φοιτητές να συμμετέχουν ατομικά σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία παρακάμπτει τη συλλογική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και των διαδικασιών του, ενισχύοντας την αποπολιτικοποίηση και την εξατομίκευση.

Η ανοιχτή και καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις και την πάλη του φοιτητικού κινήματος είναι ο μόνος τρόπος διεκδίκησης και νίκης και όχι η συνδιαχείριση και η διαπλοκή με τις πρυτανικές αρχές και τα όργανα συνδιοίκησης. Μια τέτοια διαδικασία θα είναι τελικά πολύ περισσότερο διαβλητή σε πελατειακές σχέσεις με παρατάξεις (προφανώς τις «έμπειρες» στη διαπλοκή ΔΑΠ και ΠΑΣΠ), με την επίφαση της δημοκρατικότητας και της «συμμετοχής». Δεν πείθει κανέναν τελικά αυτή η «αποθέωση» της δημοκρατίας τη στιγμή που χτυπιούνται από την κυβέρνηση οι δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, οι γενικές συνελεύσεις, το άσυλο, τη στιγμή που επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νόμο που ψηφίστηκε πραξικοπηματικά με μόνο σύμμαχο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ακυρώσει κάθε πτυχή του νόμου (πρότυπος εσωτερικός κανονισμός, 4ετή προγράμματα, βιβλιοκάρτα - λίστα συγγραμμάτων, πρυτανικές και προεδρικές εκλογές) με στόχο την κατάργησή του.

Στην λογική αυτή καλούμε όλους τους φοιτητές του σύλλογου φοιτητών πληροφορικής να συνεχίζουν στο δρόμο της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης με το σύνολο αυτής της πολιτικής, προχωρώντας στο μπλοκάρισμα της συμμετοχής του σύλλογου στην διαδικασία αυτή με το σπάσιμο των προεδρικών εκλογών.